Sağlık

Dondurma tüketirken dikkat! aç olmadığın zamanları tercih et

İSTANBUL (İGFA)- Çilek, limon, kavun, çikolata, krema ve daha fazlası… Özellikle bunaltıcı yaz sıcağında serinlemek için en çok tercih edilen tatlılar arasında dondurma yer alıyor. Karbonhidrat ve proteinin yanı sıra kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, demir ve çinko gibi mineralleri, A, B vitaminleri ile D, E ve K vitaminlerini belirli seviyelerde içerir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Burcu, sağlığı olumsuz etkilememesi için dondurmanın türü, tüketim miktarı ve sıklığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

“Şeker hastası değilseniz, sağlıklı kilonuz varsa haftada 2-3 kez külahsız ve sos eklemeden 2 top dondurma tüketebilirsiniz” diyen Burcu, “Çünkü külah ve eklenen soslar dondurmanın güç içeriğini ve ekstra karbonhidrat miktarını artırır. Dondurma, içerdiği potasyum, fosfor ve kalsiyum mineralleri sayesinde kalp ve damar sağlığını korumada destekleyici rol oynayabilir. Ancak dikkat! Porsiyon kontrolü sağlayamazsanız içerdiği doymuş yağ ve şeker sağlığı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle dondurmanın faydalarını maksimum seviyede tutabilmek için tüketirken dikkat etmemiz gereken kuralları unutmamalıyız.

DONDURMA TÜKETİRKEN 6 KURALA DİKKAT!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Burcu, dondurma tüketirken dikkat etmemiz gereken kuralları şöyle sıraladı:

  1. Çok aç olmadığınız zamanlarda tüketin: Dondurmayı çok aç olmadığınız zamanlarda tüketin. Aksi halde 2 top dondurma yetmeyecektir. Bu sayede ani kan şekeri yükselmelerinin önüne geçebilirsiniz.
  2. Koni yerine kapları tercih edin:Dondurmayı külah yerine kasede tüketmeyi tercih ederek kalorisini azaltmak sizin elinizde.
  3. Sade veya meyveli olanları tercih edin: Eklenen soslar, meyveler ve kuruyemişler dondurmanın kalorisini artırabilir. Bu nedenle dondurmayı sade ya da meyveli olarak tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Aksi takdirde hafif ve günahsız bir besin kaynağı olan dondurmanın güç içeriği çok yüksek olabiliyor.
  4. Ambalajda buz izleri varsa şunlara dikkat edin: Dondurma alırken paketlerin üzerinde buz kalıntısı olmamasına dikkat edin. Buz kalıntıları olan dondurma erimiş ve yeniden donmuş olabilir. Bu, bakteri üremesine duyarlı olacaktır.
  5. Pastörize sütten yapılmalıdır: Sıcak yaz günlerinde dondurmayı hijyen kurallarına uygun hazırlamak çok değerli. Dondurmanın ham maddesi olan süt, sıcak havalarda çabuk bozulabilen bir besindir. Bu nedenle gıda zehirlenmelerine karşı dondurmanın açık sütten değil pastörize sütten yapılması sağlık açısından daha uygundur.
  6. Etiketi kesinlikle okuyun:Üretiminde farklı kaynaklar ve üretim teknikleri kullanıldığı için açık veya ambalajlı dondurma tüketirken güvendiğiniz markaları seçmeye ve etiketlerini okumaya dikkat edin.

guroymakajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu