Haber

Adalet Bakanı Tunç’tan açıklama: Siyasilere yeni anayasa çağrısı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye’nin yeni ve sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirterek, “28. Dönem TBMM millete olan borcunu yerine getirmezse milletimiz bunun hesabını sandıkta verecektir.” söz konusu.

TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Tunç, şu ana kadar 176 maddesi bulunan 1982 Anayasası’nda 184 unsurun değiştirildiğini, bunun da bir konunun birden fazla değiştiği anlamına geldiğini belirtti.

Yapılan değişikliklerle 1982 Anayasası’nın “yamalı bohça” haline geldiğini belirten Tunç, “Elbette bunlar Anayasa’nın vesayet ruhunu tamamen ortadan kaldırmaya, silmeye yetmedi.” dedi.

1982 Anayasası’nın 12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştirenlerin oluşturduğu bir metin olduğunu belirten Bakan Tunç, şöyle devam etti:

“Anayasamızı yapanlar tüzel kişi değildir. Dolayısıyla onu yapanların meşruiyeti bulunmadığına göre, bu sebep tek başına Anayasayı değiştirmek için geçerli bir sebep, yeterli bir sebeptir. Bu kadar reform yapmamıza rağmen, “Anayasamızda birlik yoktur. Bu özellikle çelişkilidir. Bu nedenle milletimiz, demokratik, sivil, hak ve özgürlükleri ön planda tutan, çoğulcu, herkesin görüşünü yansıtabildiği, 85 milyon insanımızı kucaklayan ve kuşatan bir anayasayı hak etmektedir.” vatandaşlar.”

“Milletimizi yeni anayasaya kavuşturmak gerekiyor”

Bakan Tunç, Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını, yaptığı demokratik reformlarla, demokrasi çıtasını yükselterek, yeni hükümet sistemiyle demokrasi açısından güçlü bir ülke olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin fiziki gelişmişlik açısından güçlü bir ülke olduğunu ve arabuluculuk konusunda danışılan bir ülke olduğunu vurgulayan Tunç, “Dolayısıyla böyle bir ülkenin Türkiye Yüzyılına eski bir anayasayla, darbecilerin ve hukuk dışı olanların yaptığı bir anayasayla başlaması gerekir. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım atın.” … Türkiye bunu hak etmiyor.” dedi.

Bakan Tunç, “Bizler de tüm siyasi partiler olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kümesi olsun veya olmasın sivil toplumun görüşlerini alarak milletimize olan borcumuzu yerine getirmeli ve milletimizi yeni bir noktaya getirmeliyiz” dedi. demokratik anayasa.” söz konusu.

Yeni anayasa yapılırken uzlaşmanın önemli olduğunu ve bunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da dile getirdiğini belirten Tunç, Cumhur İttifakı olarak buna hazır olduklarını kaydetti.

Adalet Bakanlığı’nın da yeni anayasa konusunda geçmişte çalışmalar yaptığını belirten Tunç, çalıştaylarla anayasa çalışmaları sürecine katkı sağlayacaklarını söyledi.

“Uzlaşmayı kabul etmeyenlere milletimiz zamanı geldiğinde cevabını verecektir.”

Tunç, yeni anayasa konusunun TBMM’nin 1 Ekim’de başlayacak yasama yılında gündeme geleceğini hatırlatarak, “Bu sefer olur mu?” diye sordu. “Olması gerekendir. Bu konuda uzlaşmayı kabul etmeyenlere milletimiz yeri ve zamanı geldiğinde cevabını verecektir.” o cevapladı.

“Yeni anayasa” hazırlanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzlaşı çağrısının çok önemli olduğunu vurgulayan Tunç, şöyle devam etti:

“İnşallah muhalefet partileri de bu davete icabet ederler, Meclis’te kümelenen partilerin de, Meclis’te kümelenmeyen partilerin de süreç içerisinde elbette görüşlerini alabilirler. Eğer 28. Dönem Meclis bunu yerine getirmezse” Milletimize borcumuz var, milletimiz bunun hesabını sandıkta ödeyecek. Milletimize olan borcumuzu yerine getirmek zorundayız.” Zorundayız. Bugüne kadar yaptığımız reformlar, Türkiye’nin geldiği nokta, Cumhuriyetimizin geldiği nokta, demokrasimizin geldiği nokta, şimdi bu darbe anayasasıyla ilerlemek koşumuzu yavaşlatıyor. Daha hızlı koşmalıyız. Daha hızlı koşmalıyız. Milletimizin refahını daha da artırmak, özgürlüklerimizi korumak. “Bunu daha da artırmaya çalışmalıyız. Milletimize borcumuz var. Dolayısıyla milletvekillerimiz ve siyasi partilerimizin genel başkanları dahil olmak üzere Meclis’te milletten yetki alan tüm milletvekillerimizin bu borcu yerine getirmeye gayret etmesi gerekiyor. millete.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu